YINYOGA 

 

”The art of letting go”

 

Yinyoga är en lugn och meditativ yogaform. Här sitter och ligger vi länge och stilla i olika positioner, för att komma åt den djupliggande bindväven. Yinyogan är därför ett utmärkt komplement till annan fysisk aktivitet och till ashtangayoga.
På yinyogaklasserna stannar vi 2–5 minuter i varje position, och använder oss av bolster och filtar för att kunna ligga så bekvämt som möjligt. Övningarna görs med avslappnade muskler, och med fokus på andningen. Yinyoga lugnar och är avslappnande för både kropp och psyke.

Emotionellt är Yin sidor mer passiva, accepterande och omtänksamma. Det är våra mer feminina sidor av vår natur. Fysiskt finns Yin längre in i våra kroppar, närmare kärnan. Med andra ord våra ben, leder, ligament och bindväv. Speciellt runt höften och nedre delen av ryggen och korsbenet.  Det är de delarna av kroppen som yinyogan fokuserar på.

 

 

Eftersom fokus ligger på våra yinvävnader behöver vi praktisera på ett yinsätt dvs. lugnare, omtänksamt och accepterande sätt. Till skillnad från andra yogaformer är detta en stillsam mindfulnessträning som ger oss en stund att komma i kontakt med vår kropp, lyssna till andningen och vara närvarande i det som sker just nu. Vi vänder vår uppmärksamhet inåt.

 

 

pauliz

 

 

Yinyogan utvecklades till den form den är idag av Kung Fu-mästaren Paulie Zink och är en passiv form av yoga där vi sitter och ligger i olika positioner under en längre tid. Vanligtvis 2-5min. Musklerna tillåts slappna av med hjälp av gravitationen och kroppens egen tyngd. Ställen i våra kroppar vi sällan kommer åt öppnas. Vi kommer på djupet åt bindväv, fascia och skelett i kroppen.BRA ATT TÄNKA PÅ INFÖR YOGAN

För din och andras hänsyn.

 

  • Undvik att bära stark parfym el lotion på klasserna.
  • Som vid all fysisk aktivitet, undvik att äta för nära inpå. Det ska ha gått minst 1-2 timmar.
  • Hygien: Rena kläder och ren kropp. (för allas trevnad)
  • Ha gärna sköna mjuka kläder att yoga i. Sockor el strumpor går bra att ha på sig på Yinyoga
  • Vid skador/sjukdom: Hör gärna med din läkare om råd och meddela oss så vi kan hjälpa dig på bästa sätt.


Vighet och yoga:
Du behöver inte vara vig för att utöva yoga. Huvudsyftet med att utöva yoga är inte att kunna slå knut på sig själv utan att bygga och upprätthålla vitalitet i kropp och själ. Att du blir smidig i kroppen ska snarare ses som en bonus! Alla övningar anpassas utifrån den flexibilitet du har och det är aldrig för sent att börja. 

 
All träning sker på egen risk