guruji01

 

ASHTANGA VINYASA YOGA 

 

”Do your practice and all is coming” Sri K. Pattabhi Jois


Ashtanga Vinyasa Yoga
 är en dynamisk och kraftfull form av Hathayoga, där man arbetar med kropp, andning och sinne. Dynamisk därför att rörelserna är sammanlänkade med varandra genom ”vinyasa”, ett flödande system där varje rörelse utförs synkroniserat med den kraftfulla andningen.

Andningen, som kallas ”ujjayi”, avger ett väsande ljud och producerar en stark hetta i kroppen som gör att man svettas mycket. Detta sätter igång en reningsprocess som rensar kroppen från gifter och slaggprodukter. Ujjayi fungerar dessutom som objekt för koncentrationen, så att vår uppmärksamhet vänds bort från yttre ting, vilket gör yogan till en meditativ upplevelse. Den här formen av yoga anses vara den mest fysiska och utmanande av alla yogaformer.

 

Ashtanga passar den som tycker om att svettas och få en riktig genomkörare, men naturligtvis så blir träningen till vad man gör den. Utövaren lägger själv sin träning på den nivå som passar för stunden. I takt med att styrka och flexibilitet utvecklas så kommer man gradvis djupare i ställningarna. Ashtanga för med sig många fördelar, både fysiska och mentala. Förutom att stärka kroppens muskulatur och göra den mer flexibel har yogan en mycket hälsosam effekt på inre organ och på nervsystemet. Utövandet gör oss mer medvetna om kroppen och våra mentala processer. Vi kan därmed få distans till våra tankar och känslor och förstå oss själva bättre. Träningen leder till att man känner sig stark och lätt i kropp och sinne. Vår inställning till oss själva och livet är också något som påverkas av Ashtanga yoga.

 

guruji00

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ashtanga Vinyasa Yoga har sitt ursprung i Indien, där den nuvarande formen skapades av Sri Pattabhi Jois. Han studerade och tolkade tillsammans med sin lärare Krishnamacharya, uråldriga dokument och tagit fram det system som idag undervisas som Ashtanga Vinyasa Yoga.

Pattabhi Jois gick bort i maj 2009, han blev 94 år gammal.BRA ATT TÄNKA PÅ INFÖR YOGAN

För din och andras hänsyn.

 

  • Undvik att bära stark parfym el lotion på klasserna.
  • Som vid all fysisk aktivitet, undvik att äta för nära inpå. Det ska ha gått minst 1-2 timmar.
  • Hygien: Rena kläder och ren kropp. (för allas trevnad)
  • Ha gärna sköna mjuka kläder att yoga i. Vi yogar barfota på Ashtangayoga
  • Vid skador/sjukdom: Hör gärna med din läkare om råd och meddela oss så vi kan hjälpa dig på bästa sätt.


Vighet och yoga:
Du behöver inte vara vig för att utöva yoga. Huvudsyftet med att utöva yoga är inte att kunna slå knut på sig själv utan att bygga och upprätthålla vitalitet i kropp och själ. Att du blir smidig i kroppen ska snarare ses som en bonus! Alla övningar anpassas utifrån den flexibilitet du har och det är aldrig för sent att börja.

 

All träning sker på egen risk.